top of page
Loes Jaspers

Het avontuur begint...

Utrecht, 31 mei 2022. Nog 1 keer kijk ik achterom naar de ingang van het pand van GGD regio Utrecht, sinds 10 minuten mijn oud-werkgever. Met in beide handen een goede fles wijn en een tas vol hartverwarmende ansichtkaartjes van kersverse oud-collega’s heb ik vandaag – vooralsnog – afscheid genomen van mijn baan als arts maatschappij en gezondheid infectieziektebestrijding. Ik heb ontslag genomen!


Mijn wijnwereldreis koffer, op het metrostation in Amsterdam

Nieuwe avonturen


Ik heb ontslag genomen met mixed feelings, dat wel, want ik had het daar goed en ik vind het fijn om als arts te werken. En het brengt zekerheid met zich mee. Maar er is meer in de wereld en het is tijd voor nieuwe avonturen :)


Mijn achtergrond


Mijn naam is Loes en ik ben 35 jaar. Ik ben een kind van de wereld, omdat ik ben opgegroeid in Sudan, Indonesië, Zimbabwe en Nederland. Na mijn opleiding Geneeskunde aan de Universiteit Leiden heb ik een promotietraject gedaan aan de Erasmus Universiteit op de afdeling epidemiologie. Daarna heb ik mij gespecialiseerd als arts maatschappij en gezondheid infectieziektebestrijding in Utrecht. Van 2020 tot en met 2022 heb ik gewerkt als arts op Bonaire, voor de bestrijding van de coronapandemie.


Wijn-wereldreis


Hoewel ik Bonaire echt geweldig vind om te wonen en werken, had ik ook de behoefte om meer van de wereld te zien en om meer tijd te hebben voor mijn passie: wijn. Uitkijkend over de palmbomen bij mijn huis op Bonaire en met een veel te duur glas wijn in de hand (alles op Bonaire komt van ver) ontstond het idee om mijn 2 passies, reizen en wijn, te combineren door op wijn-wereldreis te gaan. Doel? De geur en smaak van wijn beter begrijpen door het wijn maken en de makers te leren kennen en de wijn regio’s te ervaren.


Sunset rosé op het strand op Bonaire

Goed proeven


Al van kleins af aan ben ik nieuwsgierig naar geur en smaak. Als kind kookte ik graag. En later in mijn tienerjaren groeide mijn interesse voor wijn en de combinatie van wijn & spijs. Ik heb verschillende wijncursussen gedaan, waaronder SDEN-2, WSET-2 (Internationaal Wijnbrevet) en Basis Gastronomie. Vakantiebestemmingen zijn bij mij als het even kan gekoppeld aan een wijngebied, zoals Toscane en Puglia in Italië en de Elzas in Frankrijk. Verder kook ik graag wijn&spijs diners voor familie en vrienden. Ik trek dan rustig 2 of 3 verschillende flessen open om naar de beste combinatie te zoeken. Goed proeven dus! Dat is mijn motto 😊


Alleen op reis


Natuurlijk heb ik best wel even getwijfeld. Zal ik het doen? Alleen op wijn-wereldreis? Kan en wil ik dat eigenlijk wel? Kan ik dat betalen? Hoe kom ik binnen, ik ken bijna niemand in de wijnwereld? En wat wil ik eigenlijk precies leren? Ik voel me nog heel onbewust onbekwaam op het gebied van wijnmaken. Veel vragen dus, en nog weinig antwoorden. Maar na een redelijk voorspelbaar carrièrepad in de zorg, vind ik het fijn om het eens over een andere boeg te gooien. Dus ik begin gewoon! Soms zal het vanzelf gaan, en soms moeizaam. En dat is onderdeel van het avontuur 😊 zolang je niet teveel verwacht kan het ook niet mislukken, toch?


De eerste stappen


En zo stond ik een paar maanden later met wijnmaker Maarten zijn Syrah-druiven met de voeten te stappen in een lagar (een wijnbassin). Een eeuwenoude traditie in de Douro, het wijngebied in Portugal waar Maarten woont en wijn maakt. Een week eerder was er nog geen plan: het was inderdaad best moeilijk om een ingang te vinden in de wijnwereld. Maar toen kwam ik per toeval Maarten via Google tegen omdat hij een hands-on wijnmaakcursus aanbiedt die ik wilde volgen. De cursus lukte dit jaar niet, maar ik mocht komen helpen wijnmaken! Dat was voor mij een echte buitenkans en een fantastisch begin van mijn wijnwereldreis.


Stappen op de blauwe druiven met Maarten

Wine Doc


En terwijl we de druiven aan het stappen waren, wemelde het om mij heen van de gelijkenissen tussen de zorg en het wijnmaken. De pompmachine deed me denken aan een hart-longmachine. De jonge wijn wordt dagelijks gemonitord door het meten van de temperatuur, pH en alcoholpercentage. Het beleid wordt bijgestuurd om de ‘patiënten’, oftewel de wijn, beter te maken. De stagiaires doen me denken aan coassistenten en de junior wijnmaker met de jonge klare arts. Geweldig mooie overeenkomsten met de zorg om het wijnmaakproces vanuit mijn eigen achtergrond beter te begrijpen. En te leuke verhalen om niet met de rest van de wereld te delen. Daarom ga ik ze vastleggen en delen, in de vorm van foto’s, video’s en verhalen. En zo is de wijndoc geboren, tussen de wijnranken omgeven door druiven, wijn en hun makers.


Een arts die over wijn schrijft, kan dat wel?


Deze vraag heeft mij natuurlijk bezig gehouden. Kan ik wel over wijn schrijven terwijl ik ook arts ben? Want per definitie is wijn geen gezond product. Desondanks ga ik mijn verhalen en ervaringen toch opschrijven. Ik denk dat ik met mijn achtergrond juist ook gezondheidsaspecten van wijn en het wijnmaakproces onder de aandacht kan brengen. Bovendien ben ik de grootste voorstander van kwaliteit boven kwantiteit met betrekking tot het drinken van wijn. Met aandacht een glas wijn drinken, gepaard met een mooi gerecht en in het juiste gezelschap kan ook heel helend zijn. Dus: drink met mate en geniet!


Mee op wijnavontuur?


Wil je mee op wijnavontuur? Zijn er plekken of events die ik niet mag missen? Wijnmensen waar ik zeker kennis mee moet maken? Wijnen of lokale specialiteiten die ik geproefd moet hebben? Wil je samenwerken? Laat het me weten! Lees mijn verhalen op de website, volg me op de socials of stuur me een bericht via de contactpagina.


Op mijn website post ik regelmatig korte verhalen over mijn ervaringen. Ik zal schrijven over het tot stand komen van wijn vanuit een medisch perspectief, over de beleving van geur & smaak en het menselijk lichaam, over gezondheidsaspecten, en natuurlijk over alle prachtige plekken die ik mag bezoeken, wijnen en gerechten die ik proef, en mensen die ik ontmoet along the way. Linkjes naar de verhalen verschijnen natuurlijk op de socials. Tot snel!

176 weergaven

Comments


bottom of page